2013. december 9., hétfő

Glee

Glee card.svg

A Glee egy amerikai musical- és vígjáték sorozat, amelyben mellék szerepet kapott Riker. 
Több epizódban látható egy-egy dal, vagy tánc erejéig. 

 A sorozat egy középiskolai show-kórus történetét meséli el. A „New Directions” a limai kitaláltWilliam McKinley High Schoolban működik. A pilot epizódot az American Idol 2009. május 19-i adása után sugározták, melyet követően az első évad 2009. szeptember 9-én indult. Szeptember 22-én a Fox hivatalosan is megerősítette, hogy egy egész évadot megrendelt a sorozatból. A Glee december 9-ig futott tizenhárom résszel, majd négy hónap után 2010. április 13-án indult újra az évad további kilenc részével.
A sorozat alkotói, Ryan MurphyBrad Falchuk és Ian Brennan a Gleet először filmnek tervezték. A sorozat dalait Murphy válogatja musicaldalok és slágerlistás szerzemények közül. A sorozatban elhangzó dalok elérhetővé válnak iTunes Store-on a sugárzás hetében, míg albumként a Columbia Records jelenteti meg őket. Az első, a Glee: The Music, Volume 1 2009. november 3-án jelent meg. A Glee albumok nagy sikernek örvendenek, több mint kétmilliós digitális példányszámban kelnek el. Második albumuk a Glee: The Music, Volume 2.
Glee általánosságban pozitív kritikákat kapott. 2010-ben a sorozat nyerte meg azGolden Globe-díjat a legjobb televíziós sorozat (musical vagy vígjáték) kategóriában, valamint három jelölést kapott: Lea Michele a legjobb színésznőnek, Matthew Morrison a legjobb színésznek, Jane Lynch pedig a legjobb női mellékszereplőnek járót. Az első évad Peabody-díjban is részesült.
Magyarországon az RTL Klub adja 2010. augusztus 28-tól magyar szinkronnal, a dalokat feliratozva.
(forrás: Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése